Wikken & wegen

Als grootste krant raak je heel het land. En dat brengt heel wat verantwoordelijkheid met zich mee. Daarom wikken en wegen onze journalisten en experten elke dag elk woord en beeld.

Lees onze visie

De koppen
achter de koppen

Isolde Van Den Eynde

Isolde Van Den Eynde

Opiniërend journalist
De kijk van Isolde
Over Isolde Van Den Eynde

Isolde is thuis in de Wetstraat, maar stelt er vooral de vragen die in al die andere straten in Vlaanderen leven. Elke dag analyseert ze het politieke spel, en legt uit wat de impact op uw leven kan zijn.

In de lente weer stapje dichter bij normaal leven

In deze donkere tijden wil je als journalist meer dan ooit een licht werpen op de feiten. Je speurt naar de verhalen áchter de corona-curve en baant je een weg door alle meningen en feiten over het virus. Het resultaat presenteer je in alle eerlijkheid aan de lezer, maar niet zonder perspectief. Zo is een vaccin in maart nog veraf. En toch brengt het ons met z’n allen dichter bij een nieuwe lente.

Niels Poissonnier

Niels Poissonnier

Voetbaljournalist
De kijk van Niels
Over Niels Poissonnier

Op en top voetballiefhebber. Gedreven sportjournalist. Volgt Club Brugge en onze Rode Duivels op de voet. In de grootste stadions in binnen-en buitenland: voor scherpe analyses, wedstrijdverslagen en een eigenzinnige kijk op wat er op én naast het veld speelt. Interviewt daarnaast spelers en trainers die er echt toe doen. Zijn pen verraadt zijn passie.

Een top avond voor het Belgisch voetbal

“Je kan schrijven over dingen die veranderen. Maar soms kan datgene wát je schrijft, ook één en ander veranderen. Het voetbal van de Red Flames lééft. Op en naast het veld. En dat is ronduit fantastisch voor het Belgisch voetbal.”

Jan Segers

Jan Segers

Politiek journalist en editorialist
De kijk van Jan
Over Jan Segers

Met snoeiharde opinies houdt hij het politieke schouwspel nauwlettend in gaten. Politici durven al eens wakker te liggen van zijn duidelijke meningen. Maar zijn taal is niet altijd hard. Bij drama’s die ons allemaal raken, weet hij onwerkelijke gevoelens toch onder woorden te brengen.

Het glas te veel, tegen beter weten in

“Wij zijn de krant van het goede leven en nee, niet elk glas is het glas te veel. Maar alcohol blijft een achteloze moordenaar in het verkeer en ja, dat moet gezegd, helaas herhaaldelijk”

Onze Visie

We schrijven 7 juni 1888 wanneer de West-Vlaamse liberaal Julius Hoste een nieuw, Vlaams dagblad opricht: Het Laatste Nieuws. 132 jaar later is het de grootste krant, nieuwssite en nieuwsapp van het land. 225.000 kranten worden dagelijks uit een brievenbus gehaald. Meer dan 2 miljoen Vlamingen opent minstens één keer per dag de site of de app van HLN.be. Dat is één op de drie. Het Laatste Nieuws verbindt alle Vlamingen, over leeftijden, rassen en sociale klassen heen. We lezen en bekijken hetzelfde nieuws.

Dat betekent: Het Laatste Nieuws heeft impact. Als wij iets schrijven, dan weet Vlaanderen het. Onze megafoon klinkt luid. Daarom moet elke zin die we tikken helder en toegankelijk zijn, ook al is de informatie soms complex. We willen het nieuws zo snel mogelijk tot bij de lezers brengen, maar wel altijd correct. Klopt het? Wat is de bron? Zijn we honderd procent zeker? Ok, dan kan het online en in de krant. Respectvol en op maat van alle mensen.

In deze tijden, waarin je niet altijd meer weet wie en wat je kunt geloven, moeten we meer dan ooit ons uiterste best doen om een baken van betrouwbaar nieuws te zijn. Dat kan alleen door elk woord te wikken en te wegen. Daarover moét op de redactie worden gediscussieerd. Hard zelfs, indien nodig. Kunnen we dit woord nog wel gebruiken? Als we dit citaat uitvergroten, zorgen we dan niet voor nog meer polarisering? Moeten we ook niet dat andere aspect van het verhaal laten horen? En als we hier uitzoomen, in tijd en ruimte, krijg je dan geen ander perspectief?

Alle mensen die meewerken aan onze krant en site - journalisten, redacteurs, lay-outers, programmeurs... - nemen elke dag moeilijke beslissingen. Die wegen door op het debat. Ze informeren en inspireren. Ze kunnen een mening laten vormen of beïnvloeden. Discussies verhitten of bekoelen. Mensen maken of kraken.

Een enorme verantwoordelijkheid, daar zijn we ons van bewust. Daarom werken we met de beste mensen. We zijn trots op hun talent en ervaring en willen ze dan ook tonen. Het zijn vakmensen, die weten wat betrouwbaar en relevante informatie is en hoe je die tot bij de Vlamingen moet brengen. Om jullie te raken.

In het hoofd en in het hart